Head picture

Frustrationen syns på fingrarna

Just nu är livet lite tråkigt. Det är höst, inga roliga aktiviteter är inplanerade, inga fester, inga speciella projekt att ta tag i. Grått och trist. Vardagligt. Det rullar på. Inga stormande känslor, ingen som ger mig någon kick. Bara dagar som avlöser varandra. Jobba, resa, jobba, helg, jobba, resa, jobba, helg....

När jag blir understimulerad gnager jag på mina fingrar. Jag biter inte på naglarna, utan runt om, på nagelbanden. Jag sliter och drar tills jag är nästan skinnflådd. Jag blir så vansinnigt irriterad på mig själv för att jag gör det, men oftast är jag helt omedveten. Inte förrän dagen efter, när fingertopparna är alldeles ömma, blir jag medveten. Dessutom är det fult. Alldeles röda märken runt hela nageln. Det ser inte klokt ut.

När den här tråkighetskänslan hängt sig kvar för länge, brukar den mynna ut i att jag vill byta jobb, flytta, skaffa en ny hund eller på börja något annat jobbigt projekt som Maken absolut inte vill. "Kan det inte bara få vara som det är?" brukar han fråga mig lite trött, så där.

Tja, varför inte? Varför vill jag förändra allt hela tiden?

Retrospektivt

Det har gått ett halvår. Under tiden har det hänt en del. Jag har åkt lite känslomässig berg-och dalbana, men känner väl att jag har kommit fram till en någorlunda stabil plattform i tillvaron.
Jag tycker att jag kan se ganska nyktert på vad som har hänt och varför. Hur det kunde bli som det blev.
Vi pratar fortfarande med varandra ibland, men det är på ett neutralt plan. Jag känner att det är ett passerat kapitel. Jag är verkligen klar med honom.
Han är inte särskilt nöjd med tillvaron. Han har sålt sitt hus och ska köpa en lägenhet, men tycker att det är trist att göra det ensam. Tidigare skulle jag ha känt att jag borde ha varit den som köpte lägenhet tillsammans med honom, planerade och hade idéer, men det känner jag inte nu. Det är befriande att inte ha en massa jobbiga känslor. Jag känner att jag kan betrakta honom utifrån, utan att vilja vara en del. Förut tyckte jag synd om honom när han gav uttryck åt ensamhet eller saknad, och kände att jag borde göra något åt det. Nu tycker jag att han får skylla sig själv. Han har haft alla möjligheter till ett bra liv, men har sumpat det genom att vara självisk och hänsynslös mot sin omgivning. Han får helt enkelt ta konsekvenserna.
Jag är inte alltid nöjd med min tillvaro, heller, men jag har det efter omständigheterna väldigt bra. Ändå.

Sånger från andra våningen

En väldigt märklig film, som man kan se flera gånger och hela tiden hitta nya lustiga, tänkvärda detaljer i. Men framför allt är ledmotivet, skrivet av Benny Andersson, jättemysigt. Jag gillar att spela det själv på pianot. Jag har inga noter, så det kanske inte överensstämmer till hundra procent med originalet, men ganska.

En annan låt jag gillar att spela är Mad World. Kommer inte ihåg vad artisten hette, men den spelades på radio ett tag. Den är sorglig och jag brukar spela den när den passar min sinnesstämning: "I find it kind of funny, I find it kind of sad. The dreams in which I'm dying are the best I've ever had".

Lugn lördag

Maken jobbar idag, hunden sover, och jag har tid att bara vara. Förutom att jag ska ta hand om tvätten, förbereda för att mina svärföräldrar ska komma på besök nästa vecka, läsa en rapport från Kemikalieinspektionen, skicka ut program för nästa uppdrag, som jag glömde skicka igår...
Men just nu är det lugnt i alla fall.

Hur ofta är det fredag?

Nu ska jag hem och ha en bra helg. Hoppas jag. De är så korta bara. Men å andra sidan kommer de tilbaka ideligen, ideligen. Precis som nubbar. De ska också vara små, men ideligen, ideligen, var det en som sa till mig.


Puh!

Underbar kväll framför brasan, efter att jag överlevt kvällspromenaden med hunden. Det luktar så mycket gödsel ute, så att det är svårt att inte tycka att storstadens avgaser är lättare att uthärda.
Fördelen med stanken är att hunden antagligen också blir helt bedövad i luktsinnet, så hon kan inte jaga kaniner i den vanliga omfattningen.
Framför brasan hade maken och jag en mysig kväll med rödvin och ostbricka. Jag köpte med mig en del ostar hem som ställde till det en del i säkerhetskontrollen på flyget.
Jag hävdade med bestämdhet att ost inte är flytande. Säkerhetsvakten kallade det för fast-flytande. Jag menade att allt flyter om det bara uppnår rätt temperatur, Panta rei!
Men han verkade inte förstå logiken i det hela. Hur som helts fick jag med mig mina ostar och det var huvudsaken.
Killen i ostaffären (den skumma i källarlokalen med lukten) nickade igenkännande och sa - Aha, mer getost...
Jag hade ju varit där bara kvällen innan och köpt tre sorter. Men han vet inte att jag har dubbel bosättning och måste rusta mig för alla eventualiteter.

Ost är ost och alltid möts vi två, som Majestix sa.


Fått mycket gjort

Idag känns det som om jag har fått undan en hel del och att det händer saker. Jag gillar sådana dagar. Det är en skön känsla när jag uppnår påtagliga resultat.
Jag har pratat med många trevliga kollegor idag och hunden ligger och sover på sin filt på golvet i mitt rum. Det är fint väder, också. Allting är alltså bra, kan man säga.

Det sista som hände...

....innan jag fick kasta mig iväg till flyget, var att den nytillsatte tillfälliga ny-nya chefen kom in på mitt rum och anförtrodde mig diverse planer med anslutning till min framtid inom företaget. Han hade tagit till sig det jag framfört tidigare, men gjort en helt egen version avdet, som lät väldigt mycket inspirerat av Den Andre. Jag kände att jag inte blev helt nöjd med den lösning som han hade in tankarna. Jag började natturligtvits att argumentera.
Det slutade med att vi ska fundera var och en på sitt håll och prata om det igen. Ingenting blir definitivt ändå som situationen är just nu.
Det stör mig ändå att Den Andre ska vara  med i alla syltburkar bara för att han vet vad jag var bra på för flera år sedan. Han har inte riktigt hängt med i utvecklingen sedan och vet inte vad jag vill jobba med nu.

Jag har varit duktig

På vägen hem gick jag in i en ostaffär som jag fick tips om från en jobbarkompis. Det är en stor, iskall lagerlokal i en källare som verkligen ser ruffig ut. Om det inte stod på en skylt utanför att de har ost där inne, skulle man kunna tro att det är en lagerlokal för förvaring av lik, använd av några gynnare i undre världen. Av lukten och stilen att döma, alltså.
Men grejen är, att de har de mest exotiska ostar för en spottstyver jämfört med vad de skulle kosta på Åhléns City till exempel. Jag köpte tre olika sorter och gick hem.
Först satte jag på två maskiner tvätt. Sedan satte jag mig i sängen med Stieg Larsson i hörlurarna, ett glas rödvin, små tostini och så en hel tallrik med de fantastiskt goda ostarna. Kan det bli bättre?
Mätt och belåten har jag sedan tömt diskmaskinen, städat hela lägenheten, bäddat rent i sängen, vikit ihop alla nytvättade handdukar, duschat och borstat tänderna. Och nu sitter jag här i sängen, fräsch som en nyponros, och känner mig så nöjd.


Trött och less

Jag vaknade i natt och var helt genomsvettig, hade vrålont i magen och mådde allmänt pyton. Jag fick min mens en dag för tidigt. Idag har jag känt mig allmänt kass och inte speciellt på hugget. Jag drullade inte in på kontoret förrän vid halv tio.
Elementen går inte att skruva av i lägenheten, och det blir en massa oväsen från gatan om fönstren är öppna. Jag måste fixa elementen. Det går inte att sova när det är för varmt.

Jag känner mig också lite trött på att behandlas som en blindtarm i organisationen. Min nye chef som hann säga upp sig innan han hann bli min chef, sa rent ut igår att de har haft viktigare saker att tänka på än den avdelning som jag jobbar på. Yeah, right! Man behöver inte vara Einsteins lillebror för att fatta det, så det hade han inte behövt säga. Det blir liksom bara fel.

Hur kan man förväntas brinna för sitt jobb och entusiastiskt utföra storverk om alla (läs: Företagsledningen)behandlar en som om det man håller på med inte är ett dugg viktigt? Jag brukar kunna hålla ångan uppe hyfsat, men idag känns det lite svårt, faktiskt.

Hemgång till lilla lyan

Jag ska packa ihop och dra min resväska de sju minuterna hem till lägenheten. Den Andre har varit här idag, men har inte kommit och pratat med mig. Nu sitter han hos den enda tjejen som är singel här. Konstigt att han alltid hamnar i hennes rum....?
Men å andra sidan är det ju ett framsteg att han siktar in sig på en singel. Jag tror inte han har någon chans. Han är ca tjugo år äldre än henne och hon har nog lite andra krav på tillvaron än vad han kan erbjuda.
Men man vet aldrig. Han är ju fenomenal att lirka sig in, sakta men säkert.
Själv ska jag fixa lite mat och lyssna på Steg. Kanske gå en promenad. Det är rätt skönt ute.
Ha det!

Att hantera stress

Jag sitter här och funderar över om jag ska vara stressad eller inte. De sitter just nu och pratar om hur det ska bli med den avdelning jag jobbar på, var den ska ligga i organisationen, vad den ska heeta, vem som ska jobba i den osv. Jag kan bli chef över den, men jag kna lika gärna inte bli det. Det värssta scenariot är att få en chef som jag inte kan stå ut med. Då är det bara att tacka för kaffet och dra vidare.
Det kan också bli jobbigt att få ett chefsjobb, och känna att det blir för mycket och för svårt. Jag vet inte vad som blir bäst, men jag har bestämt mig för att låtsas som ingenting och bara jobba på.


Flickan som lekte med elden

Nu har jag lyssnat klart på den andra boken i Stieg Larssons trilogi. Nästa vecka har jag en helt ny bok att ta med mig på flyget till Staden. Det är Reine Brydolfsson som läser, och det gör han bra. Bara på ett ställe upptäckte jag en liten miss. Jag vet inte om missen finns i själva boken eller om det var Reine som läste fel.
Någon kanske vet. Det handlade om när Blomqvist pratar med Björk om Bjurman och Zala på cd 15 spår 14. På ett ställe säger Blomqvist: "- Och var finns Zala idag?" Fortsättningen lyder: "Bjurman tvekade en stund. - Jag vet inte. Mina kontakter med honom minskade efter 1985...." Det borde rimligtvis ha varit Björk som sa det, eftersom det var Blomkvist och Björk som förde samtalet och Bjurman inte var närvarande, så att säga.
Jag kanske är lite petig, men jag har väl läst för mycket korrektur i mina dar, antagligen.

Trevlig helg - svälj

Så brukade Den Andre säga ibland när han gick hem från jobbet. Ett meningslöst standardskämt, men som kanske säger en del om den svenska kulturen. Vi jobbar häcken av oss under veckorna och kopplar av med hjälp av alkohol under helgerna. Alla gör inte så, men tyvärr alldeles för många.
Själv är jag nog rätt måttlig ändå, även om jag tar mig ett glas då och då, men det gör jag även under veckorna. Det kanske är omåttligt? Igår var vi på puben och käkade, och jag tog en Kikenny till maten. På vägen hem köpte vi godis och en Sodastream (eftersom jag inte vill bidra till växthuseffekten med att köpa hem en massa transporterat flaskvatten av tvivelaktig kvalitet), så resten av kvällen pimplade jag egenhändigt tillverkat bubbelvatten. Det är inte så dumt faktiskt, att alltid ha en flaska kallt bubbelvatten i kylen.

Igår morse grälade Maken på mig för att det "alltid" är han som plockar undan efter frukosten. Det beror egentligen oftast på att jag reser mig och går ut med hunden. Vad är problemet? Det kan ta max två minuter att slänga in lite ost, smörpaket och kaviar i kylen och torka av bordet. Men det har liksom blivit en jättegrej av det.
Han sa att jag bär mig åt som ett aschle, fast det tog han tlllbaka.
Jag gick ut med hunden och var borta jättelänge. De tvar fint väder och jag plockade björnbär samtidigt som jag lyssnade på Stieg Larsson (jag är helt fast). Efter ett tag fick jag ett sms, där det stod att jag kunde komma hem, att han var snäll igen och inte tyckte att jag var ett a scheele, utan en rumpa.

Jag gick hem och gjorde björnbärspaj, och allt var frid och fröjd igen.


Rätt bra

Fredagkväll igen, och jag sitter framför brasan med en sovande hund tungt vilande på min högra arm och ett glas vin vid min vänstra. Vi har varit ute på en sedvanlig kvällsrunda efter en od middag med Maken.
Min telefon ligger på laddning, men innan bateriet tog slut lyssnade jag på Stieg Larssons Flickan som lekte med elden. Jag gillar att lyssna på böcker.
Maken kollar på dvd med Pink Floyd som vi sett många gånger men som är så bra. Kanske ska vi se på film sedan.
Eller så går jag och lägger mig. Jag känner mig ganska trött, faktiskt.
Men jag har det i alla fall rätt bra, på det hela taget.

På flyget

Jag träffade en av mina mest enträgna uppdragsgivare, från tiden då jag hade eget företag, på flyget. Han vet ganska mycket om företaget jag jobbar för nu, och jag vet naturligt mycket om hans företag eftersom jag gjort uppdrag där, så vi hade en massa att prata om.
Han kom och satte sig på den lediga platsen bredvid mig och vi pratade oavbrutet hela vägen. Det är enormt hur fort tiden går då. Fast annars brukar jag ändå sova och/eller lyssna på bok, så då går det ganska fort också.
Det var faktiskt kul att träffa honom. Han är i Stockholm ibland, så vi sa att vi kanske skulle käka ihop någon gång ch prata gamla minnen.

Hemma bäst

Nu har jag varit och lämnat en liten present till grannarna, ätit god mat, druckit lite vin och umgåtts med Maken. Känns bra att vara hemma.
Det är konstigt ändå, hur mycket fredag det känns varje gång jag kommer hem oavsett vilken veckodag det är. Det blir liksom alltid fredagkväll efter att jag varit borta ett tag. Det trista är att det inte är lördag i morgon. Men å andra sidan får jag en till mysig fredakväll i morgon också. Det är inte alla som har två fredagkvällar varje vecka, så jag kanske ska skatta mig lycklig.

Till Mimmi

Hej Mimmi,

Jag skulle vilja veta mer om dig. Du har lämnat kommentarer, som jag uppskattar, men du har inte lämnat någon länk till din egen blogg. Har du ingen blogg? Eller vill du vara anonoym? Om du inte har någon blogg, kan du alltid lämna en e-postadress....?

Ha det bra.

Kram
Anima Mea

Borta bra...

I måndags när jag åkte hemifrån var jag inställd på en tuff vecka, och det har det varit. Men samtidigt har det funnits många glädjeämnen så jag ska inte klaga.
På en dag, dvs under måndagen, var jag i fyra av Europas huvudstäder, och dagen slutade med en öl på puben i lilla Landsorten i Djupa skogen tillsammans med två kollegor från Utlandet som jag plockat upp när jag landat på Stora Stadens flygplats.
Tillsammans utförde vi vårt uppdrag under två intensiva dagar, och vi hade riktigt trevligt under tiden.
Jag tycket att det luktade för mycket rök på mitt rum, så jag fick byta till det enda som var ledigt - Sviten, med vardagsrum och jacuzzi. Jag klagade inte ett dugg efter det.
Igår körde jag kollegorna till deras hotell i Stora Staden, handlade lite rostbiff och potatissallad och gick hem till min lägenhet. Jag somnade som en stock innan klockan var nio.
Idag ska jag åka hem till Maken och Vovven. Och det ska bli så skönt att komma hem.

Sms-bombad av Den Andre

Jag fick ett sms från Den Andre, som jag inte svarade på. Sedan fick jag ett till, och ett till.... Jag raderade alla utan att ens öppna dem. Jag hade inte tid att svara, och jag ville inte heller. Jag förstod inte vad som hade tagit åt honom.

Sedan vaknade jag och upptäckte att jag hade somnat med telefonen i sängen medan jag lyssnade på bok. Det enda sms jag hade fått var "Du kan nu checka in på ... " från SAS.

Full rulle

Idag ska vi greja, åka runt, handla och ha oss. Jag måste gå och lägga mig tidigt eftersom jag ska upp halv fyra i morgon bitti för att hinna med morgon-flyget som går från Stora flygplatsen till Stora Staden i Europa. Jag ska vara med på ett tre timmar långt möte och äta lunch.
Efter lunch ska jag ta taxi ut till flygplatsen igen för att åka till Staden, hämta en hyrbil och utländska kollegor som väntar på mig där. Tillsammans ska vi åka bil i några timmar ut till Landsorten.
Där ska vi göra ett uppdrag i två dagar. Det blir intensiva dagar från tidiga morgon till sena kväll.
På onsdag åker vi tillbaka till Staden. Jag har inte lyckats boka hotell åt dem natten mellan onsdag och torsdag, så det är rnågot jag måste fixa.
Själv tänkte jag ta flyget hem på onsdag kväll när jag släppt av dem. När jag kommer hem ska jag sova...

Harley Davidson-ägare på fest

Det finns en festplats inte så långt från vårt hus. I somras hade bygdeföreningen fester där med dansbandsmusik och små grodorna på midsommar. Just dansbandsmusik har jag svårt att uthärda.
Ikväll är det lite annat ljud. Ett gäng HD-ägare har fest och spelar rock med live orkester så det dånar på bygden.

När jag var ute hunden kunde jag inte låta bli att gå förbi och kolla på dem. Det såg så kul ut med alla skinnställ som stuffade runt på dansgolvet. Jag har aldrig sett så många likadana samlade på så liten yta förut, och framför allt inte böjandes på knäna ungefär i takt allihopa. Jag stannade upp helt fascinerad inför detta fenomen.

Det är verkligen ös, får man säga. Men jag föredrar det framför dansbandsmusik, i alla fall.

Gillar du bögfilmer?

Med risk för att verka politiskt inkorrekt i dessa tider, måste jag säga att jag inte gillar bögfilmer. Det var en spansk film på TV nu i kväll, som jag började titta på, men jag satt med en olustig känsla när de började hålla på med varandra. Nu undrar jag om det bara är jag som känner så, eller om fler känner likadant. Måste man tycka att det är såå väldigt ok med homosexualitet? Eller har man fortfarande rätt att tycka att det är frånstötande?


En bekant till mig sa: "Tycker de inte att det luktar illa?" Och det kan man faktiskt undra. men det gäller ju heterosexuella par som har analsex också, för all del. Förfärligt obekvämt verkar det vara också. Alla vet väl hur otrevligt det känns med förstoppning?


Zigenare

När jag var barn lärde jag känna en familj från Finland, där pappan var en tempramentsfull zigenare och mamman en trygg och saktmodig finska med båda fötterna på jorden, som bakade surdegsbröd och gjorde potatispiroger. De bodde i en ruffig kåk i Djupa skogen en bit utanför Landsorten där jag växte upp. De hade fyra barn, två stora schäfrar och en ardennerhäst. Jag blev mest kompis med den yngre av flickorna, men väldigt kär i den äldre pojken i familjen, som jag tyckte var den vackraste av pojkar, med de stora bruna ögonen, det svarta håret och den gyllenbruna hyn.

Jag brukade bo hemma hos dem på loven och ibland på helger. Vi hade väldigt kul. Sprang runt levde bus hela dagarna och var allmänt oregerliga. De hade utedass och vedspis. Jag är inte ens säker på att de hade rinnande vatten, men om de hade det, så var det bara kallvatten. Det var ett helt annat liv än vad jag var van vid, som bodde i modern lägenhet i stan. Men jag älskade det. Jag trivdes så bra i det hjärtliga kaoset som rådde där.

En dag kom en annan familj på besök. De kom från Stora Stan, där "min familj" hade bott innan de kom till Djupa skogen. I den familjen fanns det tre barn, två flickor och en pojke. Jag minns att jag kände en oresonlig svartsjuka gentemot dessa bleka barn som kom och tog min familj i anspråk. Jag tyckte att deras pojke var den fulaste av pojkar, och flickorna var fnittriga och fåniga.

De åkte som tur var hem till Stora Stan igen, och jag glömde bort att de någonsin funnits. Ända tills väldigt långt senare.

En dag, när jag hade träffat den yngling som sedemera kom att bli Maken, började vi prata om vår upplevelser som barn. Jag berättade om min zigenar-familj, och Maken stirrade förvånat på mig, och berättade att han kände en exakt likadan familj från Stora Stan. Han hade varit och hälsat på dem i Djupa Skogen en gång efter att de flyttat...

Det visade sig alltså att av alla människor på denna jord var det den fula pojken som blev Maken. Visst är det märkligt?

Hela havet stormar

Det är inte bara på mitt jobb som vi leker hela havet stormar.... Idag är det verkligen så - på riktigt. Hunden och jag gick ner till stranden, och den var liksom borta. Det är kraftig pålandsvind idag. Havet piskade in med stora vågor ända upp mot sandklitten. Det är en härlig känsla att stå vid havet och känna att man kan luta sig framåt mot vinden utan att ramla. Det är också spännande att gå ner till stranden precis efter att det slutat blåsa och se hur det ser ut när vattnet dragit sig tillbaka igen. Man kan göra en del intressanta fynd, särskilt om man är hund, förstås.

Min egen adept

Det är faktiskt sant - Jag är mentor. Lite lustigt att tänka på med tanke på att jag tycker att jag behöver en själv.
Men den här killen valde mig. Han träffade mig när han kom och presenterade sitt företag för mig  på mitt förra jobb.
Efteråt fick jag ett vykort där han frågade om jag kunde tänka mig att bli hans mentor. Det har jag varit i ett par år.
Jag träffar honom inte så ofta nu, men idag åt vi lunch och diskuterade en jobbansökan som han hade skrivit.
Han är ambitiös och duktig. Jag hoppas att det går bra för honom.  Han är inte många år äldre än min egen son, och jag kan känna lite modersinstinkter, faktiskt.

Det har slutat regna och solen har brutit fram. Jag ska åka hem till min migrändrabbade make nu. Stackarn. Jag var i alla fall lite gullig mot honom i morse innan jag for hemifrån.

Idag fick jag meddelande om att min chefs (hon som har slutat) chef, också ska sluta. Det börjar bli glest på toppen. Jag känner det som om jag sitter i ett sådant där torn, som älgjägare sitter i, och spanar ut över hygget, där det står några enstaka furor kvar. Nåväl, det går ingen nöd på mig än så länge.

Uppmuntan och bekräftelser

Jag tror att alla människor mår bra av att höra att de gör en bra insats, att de åstadkommit något fint, eller att de är värdefulla. Jag vet att det är viktigt för mig. Och eftersom det är viktigt för mig, försöker jag ge det åt andra. Varje dag, eller så fort jag få chansen, brukar jag försöka säga något positivt åt mina medarbetare. Jag försöker se det som de gjort bra och kommentera det. Och det gör jag oavsett vilken nivå personen i fråga befinner sig på inom företaget. Även chefer, eller kanske särskilt chefer, behöver emellanåt en klapp på axeln. De får det väldigt sällan.
Jag får det i stort sett aldrig.
Ibland drabbas jag av tvivel på att det jag gör verkligen är bra. Det kanske är så att de flesta tycker att de kan vara utan mina insatser. Men jag försöker lära mig att klappa mig själv på axeln ibland, för ibland kan jag se att jag faktiskt har gjort skillnad och att resultatet blir bra.
Min chef, hon som har slutat nu, gav inte mycket feedback av det positiva slaget. Däremot hade hon lätt för att komma med kritik. Man blir inte så inspirerad av det.
Min förra chef, Den Andre, hade sina sidor, men han var bra på att ge bekräftelse och inspirera. Som chef var han inte så dum, faktiskt.
Synd att det skulle strula till sig så mycket på andra plan.

När man minst anar det - polacker

Jag körde hela vägen till Staden med min hyrbil igår kväll. Det var efter en själsligt dränerande vistelse på sjukhuset hos min pappa, och ett upplyftande möte med Magistern. Så i genomsnitt var det rätt bra.
Min pappa är en sorglig figur. Det är trist att se. Han är bara en spillra av vad han har varit, och jag blir arg på honom när jag tänker på hur mycket han rår för det själv.
Magistern lockar alltid fram det bästa hos mig. Jag trivs i hans sällskap och känner mig trygg. Det är enkelt att bara vara, att låta tankarna och orden flöda, men också att bara sitta tyst en stund och begrunda. Dessutom känner jag mig uppskattad för den jag är, utan att behöva ikläda mig någon särskild roll, och det är oerhört befriande.
Jag kom fram till min lägenhet i Staden efter nio någon gång. Till min förvåning satt det två polacker på köksgolvet. De kunde ingen svenska och såg lätt stressade ut för att jag kom instormande där utan vidare. De satt helt oskyldigt och försökte få ordning på lådorna som var felmonterade4.
Jag sa att jag skulle gå ut i 45 minuter, och gav dem således chansen att packa ihop och försvinna utan mitt överinseende.
När jag lämnat tillbaka hyrbilen och kom tillbaka, var de borta, och jag kunde konstatera att de inte gjort klart, den här gången heller.
Nåväl, det är ingen idé att hetsa upp sig.  Jag lyssnade vidare på Stieg Larsson-boken och gick och la mig.

Ute på bygden

Nu har jag varit ute på Landet och jobbat ett par dagar. igår kväll var det middag med Näringslivschef och mycket prat. Hotellet var ett klassiskt Stadshotell av den riktigt gamla sorten. Huset måste ha stått där sedan urminnes tider. Men det var fräscht och fint.
Nu ska jag snart ge mig ut på vägen igen. Den här gången bär det av till sjukhuset och min pappa. Efter det ska jag åka ett par mil till och äta middag med Magistern. Jag har inte träffat honom sedan innan semestern.

Ibland är livet märkligt. När jag var barn hade jag ingen kontakt med min pappa, inte efter sju års ålder. Den lilla kontakt vi hade var högst sporadisk. Jag träffade honom en gång när jag var tolv, och nästa gång när jag var tjugofyra. Men nu pratar vi med varandra varje vecka.

Jag inser att han inte kommer att leva så länge till. Men det känns ändå bra att jag har fått lära känna honom bättre innan det var för sent, alldeles. Annnars hade jag levt hela livet med den bild min mamma förmedlat av honom. Och den är allt annat än positiv, kan jag säga. Jag har hälften av mina gener från honom, trots allt, och det är viktigt att ha en nyanserad bild för att inte riskera att döma sig själv som alltför svårt ärftligt belastad.


Mamma sa alltid att jag är så lik min pappa, men bara när hon var arg på mig och ville visa sitt yttersta missnöje.


En dag

Idag har jag lyssnat på bok, Stieg Larssons Män som hatar kvinnor. Jag har slappat i solen och haft det skönt. Nu har jag ätit grillad entrecote och druckit rödvin.
Maken och jag har diskuterat om huruvida han bär ett ansvar för det som hänt genom sitt sätt att inte intressera sig för mig och det som jag tycker om. Jag gjorde mycket ensam, därför att han hade annat att göra. Jag kände mig ofta som ensamstående.
Han sa: "Varför behövde jag vara i centrum? Det finns ju andra människor. Varför kunde du inte fokusera på något annat?"
- Det var ju det jag gjorde, till slut, sa jag.
- Ja, tyvärr, sa han,
Sedan blev det inte mycket mer sagt.
Min pappa har åkt in på sjukhus. Jag ska hälsa på honom på tisdag.

Jag vill vara älskad och jag vill älska tillbaka.


Under bar himmel

När jag redan gått och lagt mig igår kväll, kom Maken och sa: "Om jag flyttar ut sängen från gästrummet till innergården, sover du med mig där då?"
-Självklart, sa jag.
Vi sov ute under bar himmel, medan vi lyssande till havet och såg hela Vintergatan utan ett enda moln som skymde. Det var otroligt vackert. Det var verkligen en fantastisk natt.
Till och med hunden tyckte det var jättebra, för hon fick sova i sängen, till och med under täcket, med matte, vilket hon inte får annars.

LillaNisses utmaning

Ok. Jag ska skriva åtta saker om mig själv. Det är inte så svårt, tror jag...

  1. Jag gillar att prata med kossor. När jag är ute på landet brukar jag stanna bilen ibland och snacka med dem en stund över stängslet. Jag brukar ge dem små knippen med gräs att tugga på under tiden så att de inte ska bli uttråkade. De trevligaste kossorna hittills, träffade jag i Wales.
  2. Jag är inte rädd för någonting som man brukar vara rädd för, till exempel spindlar, möss, höjder, att flyga, gångar under jorden, mörker osv. Jag hade social fobi tidigare, men den har gått över. Det enda jag riktigt fruktar, är att det ska hända min son något hemskt.
  3. Det är inte ofta jag blir stressad, men fel musik vid fel tidpunkt kan nästan ta knäcken på mig.
  4. Jag har svårt att gå på toa och göra "det stora" utan ha något att läsa med mig.
  5. Det har tagit mig ända till nu att minska min prestationsångest till acceptabel nivå. När jag, som småbarnsmamma, läste in treårig ekonomisk linje på Komvux, på två år, kunde jag inte låta bli att få 5,0 i medelbetyg, fast jag försökte intala mig att det inte behövdes och ingen brydde sig.
  6. Få kan slå mig på fingrarna när det gäller bibelkunskap, och jag är en hejare på Alfapet.
  7. Trots min kreativa och lite konstnärliga läggning, är jag helt fascinerad av databaser och Excel. Jag älskar att strukturera data och fixa till smarta lösningar med hämtning av externa data, pivot-tabeller och kapslade OM-funktioner.
  8. Min mormor skulle ha blivit 100 år i år. Jag saknar henne.

Och nu till den svåra biten; att hitta åtta andra att utmana.....  Återkommer till det.


Tequila, Pink Floyd och havet

I morse var det soligt och fint och jag gick ner med hunden till havet och kastade lite pinne innan vi åkte in till kontoret. Bra start på dagen, faktiskt.
Idag har jag jobbat hyfsat effektivt. Maken hämtade mig från jobbet i rimlig tid och jag handlade lite växter till krukorna i trädgården. Det är dags att skapa höst.
Nu har vi ätit kyckling, guacamole och tacochips och druckit tequila med lime till. Inte dumt alls. Och Pink Floyd spelar "Wish you were here". Maken och jag har skrattat och haft trevligt.

Ibland känns allting så bra. Och mitt i allt det braiga, har jag ett gapande hål genom hjärtat. En stor saknad, ett tomrum, en märklig sorg som jag inte förstår.

Åka hem

Nu sitter jag och stänger ner och avslutar för att sedan åka till flyget. Ska försöka vara lite i god tid eftersom jag ska checka in bagage idag. Det är kanonfint väder och det ska bli så skönt....

--------------------------------------------------

Så långt hann jag skriva. Då ringde telefonen. Det var en kollega från Utlandet som ringde. Jag sa att jag skulle till flyget, men det gick inte riktigt fram. Han pratade och pratade. Jag packade ihop under tiden. Till slut sa jag att jag var tvungen att rusa. Det gjorde jag också, och i farten glömde jag hälften av grejorna jag skulle ha med mig, daribland min mobiltelefon.  Inte bra.

Det var i alla fall skönt att komma hem.

Avskedsmiddag

Min chef, som jag haft det senaste halvåret, slutar den här veckan. Vi ska ha avskedsmiddag för henne ikväll, bara de närmaste medarbetarna. Det slutar folk på löpande band just nu, så att hon slutar hamnar liksom lite i skymundan. Antagligen blir rekryteringen av hennes ersättare inte prio ett heller. Men vi är inga kor på isen, utan vi sitter i samma båt, fast inte i sjön...
Det är otroligt vad mycket tomma uttryck det finns, när man börjar tänka efter.

I kväll ska jag äta dyrt och gott. Jag tror jag ska bli lite lätt onykter också, men bara lite. Jag ska ta taxi hem till lägenheten och sova som en stock.

Dagens kick

Jag var trött i morse. Kommer alltid i säng för sent och lyckas aldrig packa klart i tid. Alltså gick jag upp en halvtimme för sent och valde sporadiskt ut lite grejor som åkte ner i resväskan. Det var nästan att jag övervägde att boka om mig till ett senare flyg. Men jag tog mig tappert samman och slängde in mig i duschen.
När jag kom fram till flygplatsen hade gaten redan stängt, så det var verkligen på håret att jag fick komma med. Som tur är, är det en ganska liten flygplats och det går snabbt att ta sig fram, speciellt om man inte ska checka in bagage.
Det konstiga är, att jag blir så pigg när jag stressat lite så där på morgonen. Det sitter i hela dagen sedan. om jag kommer i god tid, sitter jag och sover hela flygresan och vaknar inte till ordentligt förrän framåt eftermiddagen. Det måste vara så att jag är adrenalinberoende.

Bra helg, faktiskt

Jag blev orolig för den här helgen, med tanke på hur jag känt mig de senaste helgerna, och speciellt med tanke på hur det kändes i fredags kväll. Men det har gått över förväntan bra.
Jag pratade med Maken om att Den Andre fortfarande ligger på och hur jag upplever det. Maken var mycket förstående och tyckte att jag skulle vägra låta honom suga energi ur mig. Faktum är att vi pratar mycket bättre med varandra nu. För det mesta fungerar det riktigt bra. Jag känner att min uppskattning av Maken växer sakta men säkert, och jag tror att han känner likadant för mig. Idag kysstes vi till och med. Det går åt rätt håll, tror jag.

Nu ska jag packa min väska, och i morgon bitti bär det av till Staden igen. Det känns nästan som om de flesta sms som jag får är från SAS, där det står "Du kan nu checka in på....",

Vad baksmälla egentligen är.

Baksmälla är en reaktion på att man druckit mer än vad hjärnan tål. Alkoholen rubbar den känsliga balansen  av signalsubstanser och gör att vi upplever ökad avslappning, lycka och sexuell lust. När alkoholens bedövande effekt lämnar kroppen reagerar det cenrala nervystemet med överkänslighet, som tar sig uttryck i typiska dagen efter-symptom med huvudvärk, illamående, skakningar, ångest och nedstämdhet. Alkohol kan förstås också orsaka störningar i ämnesomsättningen, som lägre blodsockernivå och förändringar i vätskebalansen. Men de störningarna orsakar inte själva baksmällan. Baksmällan sitter i hjärnan.

Man borde aldrig utsätta sig för det.


De två Frågorna

Jag har kommit på att livet består till stor del av svaren på två frågor:

1. Men, exakt vad är det som är problemet?
2. Vad är det här för skit?

De kan ställas med olika grad av intensitet, förvåning, medkänsla, ilska osv, för att passa den aktuella situationen, men de täcker in i stort sett allt. I mer officiella sammanhang bör man uteslutande använda den första frågan. Den andra frågan är lämplig allra mest i privata sammanhang, men är praktisk även i yrkeslivet, och då som retorisk fråga, tex när man sitter ensam framför datorn och liknande sammanhang. Även i arbetsgrupper med sk högt i tak kan man ibland behöva använda den andra frågan, när medarbetare inte presterat vad som förväntats av dem, men det bör ske sparsamt.


Pröva själv får du se.

Jag har gjort hela min yrkeskarriär med hjälp av dessa frågor, och framgångsrikt klarat av att vara konsult, starta eget företag och få hyfsat välbetalda anställningar. Och det utan högskoleutbildning.

Tips från coachen.

RSS 2.0