Head picture

Älska, på kinesiska

Jag lärde mig just att ordet "älska" saknar tempus på kinesiska. Det går alltså inte att uttrycka att "jag har älskat" eller "jag älskade". När jag älskar, gör jag det för alltid, utan tidsbestämning. Så borde det vara på alla språk.
Kärlek som abrupt får ett slut, försvinner i vardagsslitet, eller ebbar ut i ren tristess, kanske aldrig fanns där från början.

Trouble

O no, I see,
A spider web is tangled up with me,
And I lost my head,
The thought of all the stupid things I'd said.

O no, what's this?
A spider web, and I'm caught in the middle,
So I turn to run,
The thought of all the stupid things I've done,

And I never meant to cause you trouble,
I never meant to do you wrong,
And I, well if I ever caused you trouble,
And oh no, I never meant to do you harm.

O no, I see,
A spider web and it's me in the middle,
So I twist and turn,
Here am I in my little bubble,

Singing that I never meant to cause you trouble,
And, I never meant to do you wrong,
And I, well if I ever caused you trouble,
Oh, no I never meant to do you harm.

They spun a web for me,
They spun a web for me,
They spun a web for me.

/Coldplay (ackord)

Eller...?

Jag är trött ocj viöö asova kag jar dirovclot fär ,jclet vom  ocj slrover de tj'r iutam at titta.
Det ör völdigr kosntigr hur det blir närm an sk skeiva uta naáttn titta Såecoeööt mär am 'r trätt pcj pmjulter.
Eller hur?

Mobilelände

Min telefon har börjat stänga av sig med ojämna mellanrum. Det känns väldigt opålitligt. Plötsligt när jag tänker att jag ska använda den, visar det sig att den varit avstängd jättelänge. Och när jag sätter på den har jag en massa meddelanden och sms om allt möjligt som jag inte gjort naturligtvis, eftersom jag upptäckte allting för sent. Det är inte bra!

Maken säger att det kan bero på att jag tappat den i marken flera gånger. Men det borde den väl tåla?

Mörkret faller på

Har jobbat hemma idag. En hel del har jag fått gjort. Fast det spelar ingen roll hur mycket jag får gjort, så finns det ändå massor av andra saker som inte blivit gjorda. Det gäller att prioritera rätt, och det kan vara svårt ibland.
Kanske måste jag ta mig till Staden i morgon, kanske kan jag slippa. Men det är enkelt att bara åka över dagen. Då behöver man inte tänka på att ha med sig en massa grejor.
Det är bara att ta sin dator och gå, som Jesus sa till den lame mannen, fast det var kanske säng när jag tänker efter.
Idag har det varit en gnistrande klar dag med solsken och intensivblå himmel. Det är så vackert med alla färger på träden och det doftar av mogen växtlighet och mylla.
Just nu tar kvällsmörkret sakta över utanför fönstret, och det blir dags att tända några ljus, kanske få fyr i spisen och äta en bit mat. Utanför hör jag vinden i träden och en höstkall bris från havet rasslar runt bland löven på innergården.
Höst är egentligen väldigt vilsamt och mysigt. Kravlöst på ett sätt som sommaren aldrig kan vara. Jag gillar hösten.

Blå filmen

Jag är hemma igen, och det känns skönt. Ikväll har vi ätit gott och druckit ett glas rött. Efteråt kollade vi på film. Först en jättekonstig svartvit ungersk-amerikansk som hette Stranger than paradise.
Sedan kollade vi på Den Blå Filmen. Den var dyster, men bra och välgjord. Jag gillar egentligen inte filmer som gör att man känner sig tom när de slutar, men samtidigt inser jag att det är mer realistiskt. Det finns så mycket skit och elände i världen, så varför skulle filmerna vara så förljugna och sluta lyckligt?
Nu ska jag knoppa in.

Svårt att hantera

Ibland måste man hantera situationer som är svåra, kanske känns helt omöjliga. Jag fick besked att jag måste ställa in mitt planerade uppdrag, lägga om resan och kasta mig iväg eftersom det hänt en allvarlig olycka. Riktigt allvarlig. En person dog.
Nu har vi varit och besökt familjen. De har en tradition med likvaka i det här landet, med öppen kista, och familjen sitter bänkad runt omkring hela dagen medan alla vänner och bekanta, arbetskamrater, grannar, alla defilerar förbi och uttrycker sitt deltagande. Det verkar fruktansvärt påfrestande, man jag antar att det kan ha någon sorts terapeutisk effekt. I morgon är begravningen, och efter det har det blivit ett riktigt avslut.

Tänk så fel man kan ha...

Idag har jag haft en av mina sköna hemmajobbardagar. Jag kom hem sent igår kväll efter sex timmars flygande och kände mig lite mör. Men idag har jag kommit lite ikapp mig själv igen.
Bleken och jag har varit på resa den här gången. Jag har ju skrivit lite om honom förut, att han verkar lite tråkig, torr och stel och kanske tar sig själv lite för allvarligt.
Jag har jobbat stenhårt på att inte låta mig påverkas av det, utan har framhärdat i att vara mig själv (skulle förmodligen inte klara något annat ändå). Och döm om min förvåning! Under Blekens bleka skal har en färgglad, teaterspelande humorist klivit fram. Vi hade riktigt kul tillsammans, nu när vi reste. Vi har berättat för varandra om våra respektive uppväxter, skolgångar och irrfärder genom yrkeslivet, och han har haft nästan lika stora krumsprång som jag. Jag trodde att han var en person som var plugghäst, ordningsman i klassen med vattenkammat hår och redan från början visste att han skulle bli Chef och tjäna Pengar. Men så var det verkligen inte, till min stora lättnad. Alltid enklare att ha med normala människor att göra. Ja, jag är faktiskt mycket positivt överraskad. Dessutom är han duktig på jobbet, vilket inte är  minst viktigt.


Panik i folie

Jag hade beställt tid för klippning och slingor kl 10 idag. Det sprack för jag var tvungen att vara med på ett möte. Istället fick jag en tid kl 15. Jag deklarerade att 16 måste det vara klart eftersom jag skulle med ett flyg och frågade frisören om det verkligen var någon idé att göra slingor. Han sa att det var ok, men att vi kunde skippa klippningen om det blev för tight. Ok, sa jag.
Jag råkade kasta en blick på klockan när ca en tredjedel av huvudet ännu inte var inpackat i folie. Då var det bara ett par minuter kvar till 16. Jag blev lite stressad och påpekade detta för den pratglade frisören. Han såg jätteförvånad ut och sa: "Sa du 16?!!?! Jag tyckte du sa 6." Det var ju lite skillnad, men vad kunde jag göra annat än att genast lägga upp en strategi för operation Hinna till flyget:
- Ringa till jobbet och be någon att packa ner min dator och lite annat i min bruna skinnväska, gå med den till Bleken och säga till honom att ta den med till flygplatsen.
- Ringa efter taxi.
- Ringa resebyrån och be dem checka in åt mig.
- Gå hem och packa medan färgen satt i håret i 15 minuter.

Jag väckte en del uppmärksamhet när jag flärpade omkring i kvarteret med stora foliesjok i huvet. Men jag hann.
Nu har Bleken och jag nått vår destination och druckit en välbehövlig öl. Jag känner att adrenalinhalten sjunkit undan i systemet och nu ska det bli nanna kudden.

Syrran

Vi hade trevligt. Myste med ost och vin och pratade en massa. Det känns som om vi kommit en bit på väg.

Äntligen hemma

I fredags flög jag inte hem, utan till en helt annan stad. Där träffade jag Maken och vi åkte vidare med bilen norrut, tills vi kom till ett litet pittoreskt samhälle ute på en liten ö, dit man bara kan komma med färja.
Det regnade och var höstruskigt, men stämningen var på topp, när vi tillsammans med våra vänner äntrade färjan och åkte ut till ön där en lägenhet väntade oss. Vi åt räkor och annat gott, och knoppade in hyfsat tidigt.
Dagen efter var det en behaglig ljummen vind och som drog in från havet, och vi gick en härlig promenad runt hela ön. Vi fikade på kafeet nere vid kajen och gick sedan hem för en liten sovstund. På kvällen var vi på en mysig restaurant, där man kunde se vågorna slå in på stranden precis utanför fönstret.
Idag har det varit solsken, promenad till fästningen, visning av lägenheter och resa hem. Vi ska inte köpa någon lägenhet, men paret vi var med verkade lite sugna, kanske. De funderade på att ha det som sommarbostad.
Vi körde hem under eftermiddagen och har nu just landat. Vi stannade till och köpt elite Kina take away för att slippa laga mat, och nu känns det väldigt skönt att få vara hemma en stund innan jag ska flyga iväg igen i morgon bitti.
Det är trevligt att umgås och hitta på saker, men egentligen vill jag helst vara hemma. men det är säkert för att jag inte får vara hemma så mycket annars.

Världen är full av människor

Idag när jag reste från Stora Europastaden till flygplatsen träffade jag en man, 41 år, frånskild med en son på fem år, från Aten. Han var på väg åt samma håll, så vi tog följe en bit. Han jobbade som bankman och berättade om hur hans bank kraschat, blivit uppköpt av en annan bank, och nu befann han sig i ett läge där han ville byta jobb.
Härom kvällen träffade jag en kille, 26 år, egyptier, singel efter att ha gjort slut med sin tunisiska filckvän eftersom hon var för beroende av sin mamma,  fem syskon, varav en syster advokat, samtliga kvar i Egypten, Alexandria. Han jobbade som optiker, och hade nyligen startat eget företag. Jag undrade om det inte var jobbigt att ha hela sin familj så långt borta, men han sa att han hade bott tio år i stan, och hade alla sina kompisar där.
Det finns så många månniskor. Man stöter på dem, pratar en stund, och ser dem aldrig mer. Jag skulle kunna skriva en bok om alla dessa månniskor, deras historia, deras tankar, drömmar  och planer. Jag skulle kalla den Fragment.

Hotell

Jag har bott på många hotell. Både bra och dåliga. Det här är ett bra. Man blir ompysslad och servad som värsta kungligheten, och yttrar man något betraktas det som lag.
Man behöver inte bära på något alls, om man inte insisterar på det. Om man klagar på något, kommer det inte bara någon som genast åtgärdar det man klagat på, utan peronen ber dessutom för säkerhets skull om ursäkt å den persons vägnar som tog emot klagomålet, utifall den personen inte var tillräckligt empatisk. Inte undra på att det kostar...

Inget svar

Min pappa har fortfarande inte hört av sig. Det lär nog dröja. Om han nu någonsin gör det.
I kväll har jag packat, eller försökt i alla fall, för att vara borta till på söndag. Då ska jag tänka både på jobb, fina middagar kvällstid i Stora Europastaden och fritid vid i lilla pittoreska seglarsamhället vid havet. Det är minsann inte lätt. Jag avskyr verkligen att packa.
Jag längtar dessutom redan hem. Jag är en riktig soffpotatis. Vill bara sitta och mysa, elda i brasan, lyssna på bok, gosa med hunden, och ibland med Maken. Hur har jag kunnat bli sådan här?

Maken och jag har lyssnat på en bok tillsammans de senaste dagarna. Den hette Berättelse om herr Roos av Håkan Nesser. Jag tycker Nesser är väldigt bra. Jag har lyssnat på många av hans böcker, och man tröttnar inte. Dels har han en behaglig och varierad berättarstil med mycket humor i, och dessutom är storyn inte förutsägbar som den blir för många andra författare som skriver många böcker. De fastnar lätt i ett standardkoncept och till slut känns det som om det bara är namnen på karaktärerna och den geografiska platsen som byts ut lite pliktskyldigt. Agatha Christie är väl det främsta exemplet på det. Nesser kan jag verkligen rekommendera.

Brev till Den Andre

Hej
Hoppas det är bra med dig. Jag har det i alla fall helt ok nu och börjar sakta komma över allt det jobbiga som hänt. Det har tagit väldigt lång tid, men det går. Jag har försökt dra ut lärdomar av de erfarenheter som jag gjort, och jag tror att det kan bli till något positivt på sikt.
 
Efter att vi pratade med varandra har du dykt upp i mina drömmar. Det har fått en del tankar och känslor att röras upp, även om det i vanliga fall är ganska lugnt nuförtiden. Men det är därför jag känner att jag vill skriva till dig nu. Jag har funderat över hur länge det skulle dröja innan du över huvud taget undrade en enda gång hur det går för mig. Ibland undrar jag om du bara förtränger allt som har hänt för att slippa ta itu med vem du är.
 
En sak som hjälpt mig en hel del i min bearbetning, är att få en viss insikt i vad Den Andra Kvinnan är för sorts typ. Det har fått mig att förstå mer om vem du kanske egentligen är innerst inne. Och varför jag aldrig riktigt passade in i ditt liv. Nu är jag tacksam för det. Vem, eller vilka, du nu fortsätter att tillbringa dina nätter tillsammans med, känns liksom inte relevant längre. Jag vet bara att jag aldrig vill höra till den skaran, och att jag känner en sorts medömkan med dig för dina val i livet. Speciellt sorgligt är det att du förlorade Din Fru. Tyckte du kanske innerst inne att hon var bättre än du förtjänade? Kände du dig ovärdig och underlägsen? Det skulle föklara ditt självdestruktiva beteende i ditt val av Den Andra Kvinnan, och alla de andra.
 
Själv känner jag mig rentvättad och fri, så till den grad att jag kan betrakta dig neutralt och faktiskt uppskatta dig som kollega, och till och med som en sorts vän, eftersom jag fortfarande kan se dina fina egenskaper, som gjorde att jag drogs till dig från början. Jag kan också med värme och utan smärta se tillbaka på stunder som vi haft tillsammans, där du kändes äkta.
 
Hoppas att du vågar bottna i dig själv och gå vidare som en hel människa innan du blir alltför gammal.
Lycka till
Anima Mea


Skickade sms

Jag skrev:
Du sa inget om att jag inte skulle skicka sms.
Jag blev väldigt ledsen över det du sa. Om du vill att jag ska ringa oftare kan du väl säga det istället. Vi kan avtala tid så du vet och jag ringer. Så slipper du vänta. Jag är inte omöjlig men jag vill inte att du ska vara elak mot mig. Kram

Nu har jag öppnat för honom att komma tillbaka. Mer än så tycker jag inte att jag kan göra som det är nu.

Eller?

Pappa-helvetet

Han sa: Jag har funderat en del, och kommit fram till att jag inte vill att du ringer mer. Då slipper jag åtminstone sitta och vänta på att du ska göra det.

Jag har tidigare berättat lite fragmenterat om min pappa. Att han hade alkoholproblem, lämnade oss när jag var sex-sju och flyttade ihop med en annan kvinna, att han sabbat sitt liv så mycket det egentligen bara går. Idag bor han ensam i ett hus ute i ingenstans. Han är helt handikappad av KOL på grund av ihärdigt rökande, och de senaste tio åren har sagt att han dör när som helst.
Från början var jag pappas flicka. Jag älskade verkligen min pappa och var alltid så lycklig tillsammans med honom. När han var nykter. De andra tillfällena delade jag in i "snällfull" och "dumfull". Han kunde vara väldigt snäll om han bara druckit lite. Men efter ett tag, han drack ofta i perioder och ibland tills han blev redlös, spårade det liksom ur. Han blev aggressiv och våldsam, helt oberäknelig. Oftast drabbade det mamma, ibland min storasyster, men väldigt sällan mig direkt. Jag var för liten, antagligen. Och jag hade inte tagit ställning mot honom, som min sex år äldre syster hade gjort.

Hela tiden under min uppväxt sörjde jag min pappa. Långt upp i tonåren närde jag en hemlig dröm att han skulle komma tillbaka som den pappa jag visste att han kunde ha varit, trots att mamma var omgift sedan flera år. Vi hade väldigt sporadisk kontakt. En gång, när jag var nio, hälsade jag på honom och hans nya fru. Hon var väldigt svartsjuk och det märktes tydligt att hon inte ville ha mig där.

Sedan träffades vi kort när jag var 12 år, och nästa gång när jag var 24 år. Dessemellan pratade vi i telefon några gånger, men väldigt sällan. Och de flesta gångerna slutade det med att han slängde på luren efter att ha vräkt ur sig något om hur misslyckad jag var på ett eller annat sätt. Det var han som ringde för det mesta, och han var oftast full när han gjorde det.

När hans fru dog i cancer för tio år sedan, var han väldigt nergången. Han ringde jätteofta och berättade att han skulle dö, att hela världen var nattsvart, och att allt var meningslöst. Jag förstod att han var deprimerad och behövde hjälp. Jag försökte stötta, uppmuntra och få honom på andra tankar så gott jag kunde. Alla besvikelser jag själv upplevt nör det gällde honom stuvade jag undan, och jobbade verkligen på att vara en bra dotter. Efter hand började han må bättre, och vi har haft en ganska hyfsad relation de senaste åren. Det har inte alltid varit så skoj att prata med honom, eftersom han mest pratar om hur sjuk han är och att han ska dö, men jag har försökt ha förståelse, lyssna och vara medkännande.

Den senaste tiden har han kommit på det där med bilder i mobilen, så jag har skickat bilder från olika resor jag gjort med jobbet, för att hålla kontakten.


Idag ringde han alltså. Han började samtalet med att säga: "Så du lever alltså?" Jag berättade att jag varit sjuk den senaste veckan, men att de tbörjar bli bättre, och frågade om han fått bilderna. Han sa att han inte fått dem, fast jag har fått leveransrapport på dem. Sedan kom det som jag skrev inledningsvis.
Jag blev tvärilsk. Jag sa kort: "Ok. Då säger vi så. Hejdå." Och så la jag på luren.

Nu känner jag mig besviken och samtidigt sorgsen över att han inte klarar av ens denna enda relation han har kvar i sitt liv.


Börjar komma tillbaka

Jag föll till föga och började ta antibiotika. Jag gillar verkligen inte det, men ibland måste man. Det ville inte gå över av sig självt. men nu känner jag redan hur livsandarna börjar komma tillbaka lite i sänder. maken konstaterade redan inatt, när vi gick och la oss, att jag börjar likna mitt vanliga "pain in the ass"-sätt att retas och busbråka med honom. När jag är sjuk är jag alltid så snäll och beskedlig. Tam, liksom.
Det jobbiga med att ha feber, är att drömmarna blir så konstiga. Mer förvridna än vanligt. Och dessutom känns de som många fler eftersom sömnen är ytlig och orolig.
Jag har drömt mycket om Den Andre. Vi har inte haft någon kontakt i princip sedan före semestern. Jag tror att jag bara pratat med honom en enda gång sedan dess, tills förrförra veckan. Då råkade vi hamna bredvid varandra på middagen, och då var det svårt att inte prata med varandra.
Kanske var det en bidragande faktor till att mina drömmar präglats av honom den senaste tiden, somom en box med minnen har öppnats och rensats ut under sömnen. Kanske är det någon nytta med det.
Jag känner mig nästan personlighetskluven när jag tänker på honom. Eller så är det hans personlighet som är kluven. Jag vet inte. Det är verkligen förvirrande.
Hur som helst är jag glad att jag kommit undan så pass lindrigt som jag har. Jag är glad att livet har ordnat upp sig, och att tillvaron känns dräglig. Jag kan inte påstå att jag svävar på moln, är himlastormande förälskad eller att känslor av lycka hela tiden sköljer över mig.
Men det händer ibland, trots allt. Och det är inte alla förunnat. Jag känner ofta att jag har det riktigt bra. Att jag nog är lycklig för det mesta.

Fortfarande under isen

Det är fredag eftermiddag. Jag fick avstyra allt resande den här veckan på grund av mitt usla tillstånd. Jag har haft grymt ont i halsen trots att jag gurglat mig med jodlösning konstant. Det kanske är halsfluss, trots allt. jag har fått några vita blåsor på högra sidan av halsen.
Igår hade jag 39 graders feber, och var inte alls i topp, om man säger...
Nu har jag hört av mig till min kollega, som är läkare, för att få lite goda råd

Sjuk på riktigt

Det är synd om mig. Jag har feber, ont i hela kroppen och mår superrisigt. Jag bokade om flyget till i morgon bitti, men jag tror jag måste skjuta fram det ytterligare en dag, eller kanske hela veckan.

Jag har känt mig som deg i huvudet hela dagen, och det har varit lite svårt att fokusera på jobbet. Men jag har tagit det ganska lugnt, sovit emellanåt, men fått en hel del gjort ändå.

RSS 2.0