Head picture

Hur man identifierar en psykopat

Råkade se en intressant artikel i tidningen Chef, som handlar om vad som kännetecknar en psykopat. Fascinerande, hur mycket man kan se stämmer med vad/vem jag råkat ur för. I alla fall om man talar om psykopatiska drag, och inte renodlade psykopater.
Utdrag ur artikeln:

"Du har säkert träffat på dem. Och du har säkert gått i deras fälla. Det är ju så lätt att tro att den som uppträder självsäkert och talar väl också är duktig och klok. Det är ju så lätt att tro att den som utstrålar charm också besitter medkänsla.
Paradoxalt nog är det ibland precis tvärtom. Charmen bottnar i själva verket i känslokyla, vältaligheten i manipulation.

Utmärkande för psykopater och i viss mån också människor med olika grad av denna avvikelse är att de uppfattas som ytterst charmerande. Och med hjälp av sin vältalighet är de därmed utpräglat skickliga i att manipulera sin omgivning genom att spela på andras känslor.

»Men det är en ytlig charm. För dem som lär känna dem närmare träder den andra sidan fram«, säger Gunnar Kullgren, professor i rättspsykiatri vid Umeå universitet.

För egentligen har de bara ett intresse som de med iskall beräkning söker tillfredsställa: sina egna behov. Det kan för dem handla om att tillskansa sig makt, pengar eller sex.

En psykopat agerar impulsivt och kortsiktigt, är totalt egocentrisk och oförmögen att leva sig in i andra människors känslor. Psykopater förstår inte heller konsekvenserna av sitt beteende och känner ingen skuld eller ånger. De kan visserligen spela skuldtyngda i syfte att manipulera, men under ytan finns inga känslor. Den skrupelfria lögnen är ett av deras effektivaste verktyg för att snärja andra att gå deras ärenden.

Försök att behandla psykopater med psykoterapi på fängelser har till exempel visat sig få rakt motsatt effekt. I stället för att komma till insikt har psykopaten genom terapin bara blivit ännu skickligare i att manipulera sin omgivning."

Den Andre har gått i terapi...

Kommentarer
Postat av: LillaNisse

Har läst något liknande tidigare i någon bok som jag tror hette något med tidstjuvar.....

den var i alla fall bra och det verkar stämma överens med texten här ovan....

Kram

Postat av: Mimmi

Från psykopater är det bättre fly än illa fäkta..... man kan aldrig komma åt dem psyblir kopater

intelligenta psykopater blir chefer de andra kriminella....2009-07-02 @ 21:29:16
Postat av: Peter Midas

Alla kan manipulera, en del mer än andra. Jag läste också artikeln, mycket bra! Tänker man efter har man i sin närhet säkert en eller annan psykopat eller någon med sådana drag!

2009-07-02 @ 23:19:53
URL: http://trepojkar.blogspot.com
Postat av: Doc

Jodå, psykopater finns lite varstans.

2009-07-10 @ 00:16:02
URL: http://docat.blogg.se/

Skriv det du tänker här:

Namn:
Minns mig

E-postadress:

URL:

Synpunkter:

Trackback