Head picture

Vill inte gå ut

Jag är trött och har ont i huvudet. Hela dagen har jag suttit i konferensrum utan fönster med väldigt artificiella lysrör. Det var syrefattigt och torrt. Jag förväntades förstå en massa och komma med goda råd. Fok ger intryck av att det tror att jag har något att komma med. Alla lyssnar och antecknar som om jag vore en guru. Det är nästan genant.
En likadan dag väntar i morgon, fast då ska jag dessutom presentera en rapport från dessa två dagar. Jag borde göra det mesta av den rapporten redan i kväll. Hur mycket lust har jag att göra det? Zero, zip!
Jag borde dessutom gå och träna, men jag står inte ut med tanken att behöva dra på mig en massa kläder och ge mig ut i snömodden igen.
Varför är jag så oinspirerad? Jag känner inte tillräcklig prestationsångest för att orka pressa mig. Undrar om det är ett tecken på att jag är vuxen och förståndig, eller om det beror på att jag slagit i kompetenstaket och inte klarar mer? Eller jag kanske bara är slö, slapp och likgiltig?
Jag vill gärna tro det förstnämnda. Inte slö, alltså, utan vuxen och förståndig.Det stora, ofattbara...

Det slog mig idag, igen, att världen är så stor i ett ännu större solsystem i en oändlig rymd. Och här sitter jag. Det finns så många människor som lever sina liv samtidigt som jag, utan att jag ens vet vilka de är. De upplever sorger och glädjeämnen, ser nya människor födas och andra dö. Det händer hela tiden. Massor. Och här sitter jag alldeles lugnt och stilla. Just nu blir människor mördade. Barn svälter ihjäl. Men jag ser inte det. Familjer slits sönder av sorg och elände.
De vet inte att jag finns, heller. De vet inte att jag sitter här i min soffa alldeles lugnt och stilla. Om jag blev dödad just nu, skulle 99,999...% av jordens befolkning inte ens märka skillnaden.
Finns det någon som ser? Alla?
Har du också sådana här jobbiga tankar?

Snökaos?

Jag har förgäves kollat på luftfartsverkets websida för att se om mitt flyg möjligen kan vara inställt på grund av snökaos eller annan force majeure, men det verkar inte så. Alltså måste jag utsätta mig i morgon bitti igen.
Det känns som om jag ännu inte riktigt kommit över mina konflikter med resandet, och det hade varit skönt att vara hemma ett par dagar till.
Fast å andra sidan har Maken bakat infernaliskt goda pepparkakor, som jag hetsäter, så ur hälsosynpunkt är det kanske bra att jag kommer hemifrån ett tag. Maken frågade idag om jag tänkte ha mysbyxor på mig på jobbet hela veckan, så att jag ska kunna få plats med magen...
Nej, det är väl dags att ta sig samman. Det är dags att packa och kolla läget.

Helt lack

I fredags, efter att jag skiljts från Bleken, satte jag mig i loungen tills mitt nästa flyg skulle gå. Jag fick ett sms om att det var försenat, så jag satt lugnt kvar och tog ett glas vin till. Men när jag kom till gaten, hade de redan skickat planet. Det var det sista för dagen.
- Men ni skrev att det var försenat 40 minuter...? sa jag, och jag kände hur jag var nära att bryta ihop av trötthet och leda inför utsikten att behöva krångla mer den dagen.
- Vi ropade efter dig i högtalarna...sa gate-mannen med ett uns av försvarstonläge.
- Ni får skicka ut ett nytt sms, så att man vet vad som gäller.
Han bedyrade att han var ledsen, och jag kunde se på honom, att han såg på mig, att jag var helt slut.
Jag tog tåget in till stan, och lägenheten. Maken och hunden fick vänta en natt till på att jag skulle komma hem. Det kändes bättre när jag kommit fram och fått mig en dusch. Jag såg lite på TV och knoppade in.

På lördag morgon skulle jag ta halvnio-planet hem. Jag vaknade hyfsat tidigt och startade datorn för att boka min biljett. Det gick inte att komma ut. Min granne Indiern har gjort något med vår gemensamma uppkoppling som gör att det inte funkar längre. Jag ringde akutnumret till reesebyrån istället. De hade datorhaveri och kunde inte komma in i systemet.
Det här börjar fint, tänkte jag medan jag fortsatte att göra mig i ordning. Efter ett tag ringde resebyrån och sa att det var fixat.
Det hade snöat rättså mycket under natten, så jag tog tunnelbanan till tåget. Jag hade räknat ut att jag skulle hinna med 7:50-tåget. Det fanns inga fungerande rulltrappor, så jag fick kånka min väska uppför alla trappor för egen maskin, och den var inte tankad. När jag väl var uppe, var jag svimfärdig, men pressade mig till det yttersta för att springa de sista metrarna för hinna med tåget. Precis när jag kom fram till dörren, smackade den igen framför näsan på mig. Och jag var inte tillräckligt snabb för att hinna kasta mig emellan. Det var två till som stod utanför dörren och såg snopna ut. Det hjälpte lite att inte vara ensam med skiten.
Det var bara att vända på klacken och välja en taxichaufför som såg tillräckligt självmordsbenägen ut för att köra mig i ilfart genom den oplogade snömodden ut till flyget.
Det gick bra. Taxixhauffören höll sig på vägen, och jag passerade den griniga säkerhetsvakten, som naturligtvis skulle kolla allting extra noga, 10 minuter innan avgång, sprang till gaten (som låg allra längst bort förstås) fast det stod att den var stängd, och kom mig ombord mot alla odds.

När jag satt på planet, kände jag att jag inte vill se en flygplats på väldigt länge. Jag kände att säkerhetskontroller står mig upp i halsen, jag hatar att springa med en väska rullandes efter mig, jag tål inte allt tjat i högtalarna på alla flyg och alla terminaler. Kort sagt: Jag vill vara hemma nu.

Fredag, i loungen

Jag har varit borta ett par dar, på resa med Bleken. Det var mycket en utbildningstripp för hans del. För mig var det upprätthållande av god standard.
Vi blev som vanligt väl omhändertagna, och allt gick på det hela taget bra.
Förutom en del smärre incidenter. När jag skulle till flygplatsen på morgonen i torsdags, kom jag halvvägs på att jag glömt min väska. Under bråkdelen av en sekund övervägde jag att springa tillbaka till lägenheten och hämta den, men insåg att det inte skulle finnas tid. Jag kom ändå precis i tid fram till tåget, och fick kasta mig fram med dödsförakt för att hindra att dörren stängdes framför näsan på mig.
Nästan framme på flygplatsen ringde Bleken och sa att flyget var försenat minst en timme. Jag hade alltså haft tid att hämta min väska...
Till slut kom vi fram till Utlandet. Jag hämtade ut hyrbilen och förvarnade Bleken om att vi måste hjälpas åt att hitta rätt, eftersom jag alltid brukar tappa bort mig precis efter flygplatsen (många avfarter blir det...)
Han höll naturligtvis på och pillade på sin telefon, och var inte alls uppmärksam, så vi körde fel ändå. Jag hävdade att det var hans fel, och att han är värdelös som co-driver.
Det hade snöat massor, och väghållningen hade inte riktigt hunnit med. Högerfilen på motorvägen var alldeles isig och knölig, så jag körde i vänsterfilen.
Efter drygt fem mil, körde vi av på en mindre väg, och då blev jag plötsligt stoppad av en polispikét, som körde ikapp mig.
De var väldigt allvarliga och bad mig komma med och sätta mig i deras bil. De ställde massor av frågor om varför jag var där, hur länge, om jag varit där förut osv. Under tiden pratade de på det andra språket via radion.
Efter jättelänge kröp det fram att en civilare bil hade sett mig köra i vänster körfält på motorvägen, trots att det var tomt i höger. Jaha, tänkte jag. Och...? Det var ju isigt. Jo, men så får man inte göra i Utlandet.
Efter mycket dividerande över radion, kom de fram till att de inte skulle bötälla mig. Dels för att jag var utlänning och inte visste, och dels för att jag hade ett hyfsat godtagbart skäl för mitt beteende.
Under hela tiden jag var borta, satt Bleken och undrade vad i hela friden.., förstås. Jag tror han tycker det är lite spännande att vara ute och resa med mig.

I morse ringde inte väckarklockan, och jag vaknade alldeles för sent, hann inte duscha och känner mig allmänt utschasad. Nu sitter jag här i loungen och väntar på nästa flyg, påbörjandes fredagskvällen så smått med ett glas rödvin.
Det ska bli underbart skönt att komma hem.


Det är tystare att bygga än att riva

Utanför fönstret ser jag en stor byggnad resas. Det är kraftiga balkar och betongelement som monteras ihop våning för våning. Det myllrar av byggnadsarbetare som svetsar och fixar, och tre stora lyftkranar matar fram nya delar som ska sättas på plats. Men det är förhållandeivs tyst, trots denna intensiva aktivitet. Jag kommer ihåg hur jag förbannade allt oväsen som var här hela förra vintern och våren, när huset som stod där innan skulle rivas. Det var emellanåt outhärdligt.

Mitt konstaterande är alltså: Det väsnas mindre när man bygger än när man river.
Kanske är det så i andra sammanhang också? Att riva ner förtroende är oftast förknppat med en hel del ståhej, något skandalomsusat, eller icke godtagbart beteende. Men bygga upp ett förtroende sker lite i sänder, bit för bit, och utan att det kanske ens märks särskilt mycket.
Samma sak med relationer. Det krävs enträgna och ideliga ansträngningar för att bygga upp och vidmakthålla en bra och kärleksfull relation till sin partner. Men oftast sker det i det tysta, och det kommer av sig självt, helt naturligt till en början.
Det är när man börjar ta varandra för givna, börjar såra varandra, och inte längre tar hänsyn till varandra som gnisslet, skrapet och oljudet kommer.
Det är då som saker börjar rasa i relationen.
Och det är då man måste börja reparera.

Idealstart

Idag har jag börjat dagen på bästa tänkbara sätt. Först, efter att jag sovit gott och länge, fick jag frukost på sängen av Maken, sedan gick vi en rask promenad på favoritstråket längs med havet, över betesängarna och tillbaka genom byn. Man hinner bli lagom svettig av en sådan promenad.
Nu ska jag mysa framför brasan och ha det bra, tills vi ska bort i eftermiddag.
Ibland känns allting alldeles bra. Jag är nästan förvånad.

Hår, igen

Jag var hos frissan efter jobbet idag, igen. Förra besöket blev ju minst sagt en erfarenhet. Idag fick vi bättrat på det hela, och det gjordes med största omsorg. Nu tycker jag att håret ser ut lite som spagetti med tomatsås, om man tänker sig att man kammar ut spagettin med tomatsåsen på tallriken, så att det blir lite randigt, sådär... Frisören sa att det röda kommer att försvinna ganska snabbt, och gå över till en mer gyllenblond nyans. Ja, vi får hoppas att han har rätt.
Efter frisören var jag väldigt hungrig, och bestämde mig för att skaffa mat. I kylskåpet kunde man kanske ana spår av livsmedel, men inte mer. Alltså var jag tvungen att bege mig ut.
Jag stötte ihop med min Granne, indiern från London. Jag har inte sett röken av honom på månader. Han skulle gå ut och äta, och eftersom han är den mest sällskaplige av storstadsbor, övertalade han mig att göra honom sällskap.
Vi käkade gott, och under tiden berättade han spännande saker han varit med om, kloka ord om kulturskillnader, och hur det är att jobba i Sverige. Han har jobbat i en massa andra länder också, så han har lite att jämföra med. Mycket intressant, faktiskt. Och lärorikt.
Nu ska jag störta i säng och sova den oskyldigas ostörda sömn.
Godnatt!

Varm choklad

Jag tycker det är väldigt gott med choklad i nästan alla fomer, och i alla sammanhang. Jag smäcker med förtjusning i mig en 200-grams 70%-kaka. Det där med att man blir nöjd efter bara ett par bitar närman äter mörk choklad, har jag inte riktigt upplevt.
Just nu är jag inne i ett stim när jag blir enormt sugen på varm drickchoklad. Det kanske är för att man då kan värma sig med den i höstrusket, samtidigt som man upplever kakaosmaken.
Jag kanske skulle bli chokladmakare i nästa liv. Vad heter det förresten? Det finns väl ett särskilt ord för det, och inte är det väl "chokladmakare"?

Min beställning

Marie har berättat för mig hur man beställer:
"Postat av: Marie

Beställningen "skickar" du ut i "atmosfären". Skriv ner det du vill ska hända, så utförligt som möjligt ngnstans. Antingen i ett anteckningsblock eller på bloggen. Visulisera dig hur det känns när du har det som du vill ska hända i ditt liv. Dröm dig bort - och skriv ner allt som DU vill ha det. Man måste tro på att det ska hända - allt är enligt boken "the secret" Vad är det för beställning du vill göra? :)"


Så nu ska jag skriva min beställning:
Mest av allt vill jag beställa inre ro och förnöjsamhet. Jag vill lära mig att inte längta bort och att inte vara rastlös. Jag vill lära mig hemligheten med att vara lycklig och att kunna göra rätt prioriteringar i livet.

Är det för abstrakt? Det kanske ska gälla mer påtagliga saker?


Myshelg

För en liten stund sedan åkte Sonen och Sonhustrun hem. Vi har varit tillsammans sedan i lördags förmiddag, och Sonen har eldat oavbrutet i spisen. Han är om möjligt mer beroende av att elda än vad jag är. Alla håller visserligen på att förgås av värme, men vi vädrar emellanåt. Vad gör man inte för mysfaktorn...
Maken och Sonen har varit på fotboll idag, och jag har hjälpt Sonhustrun att hitta kläder. Vi har alltid trevligt när vi är ute och shoppar. Till mig blev det en topp och lite hårprodukter.
Det är värdefullt att kunna trivas tillsammans.

Åt rätt håll

Ytterligare en dag av ensamhet och stillhet hemmavid. Men idag är det i alla fall nystädat. Städerskan kom igår vid två-tiden, och innan hon dök upp, gick jag ut i gästhuset för att inte vara i vägen, och för att få vara ifred. När jag kom tillbaka in igen, doftade det nystädat och allt var fräscht. Det kändes väldigt priviligierat. Jag är nästan alltid bortrest annars när hon kommer.

Idag känner jag att jag håller på att friskna till, äntligen. Jag ska dock anstränga mig för att inte göra om samma misstag igen, och tro att jag kan gå på som vanligt bara för att jag känner mig lite bättre. Nu ska jag bli RIKTIGT frisk.

Hunden och jag tog en liten promenad i regnet förut. Jag hade pälsat på mig ordentligt, sedan jag fått en tillrättavisning av grannfrun att jag borde ha mössa på mig. Hunden hade sin naturliga päls, som vanligt. Hon har det bra, hon.

Nu mörknar det redan, och det är alldeles tyst och vindstilla här. Jag längtar lite tills Maken kommer hem. Då ska vi mysa lite. Igår kväll, när jag kröp ner i värmen hos honom, och han la sin arm om mig och kupade handen runt mitt bröst, kände jag stor tacksamhet för att jag har det så bra. Att vi har kunnat komma så rätt i vårt förhållande, trots allt trassel.

Det händer...

... att jag fortfarande drömmer minst sagt hudnära drömmar om Den Andre. Trots att det gått mer än ett och ett halvt år sedan vi sist ... Normalt sett brukar jag alltid berätta för Maken om mina drömmar till frukost och han lyssnar tålmodigt med ett halvt öra. Jag brukar drömma realistiskt och levande. Ibland så levande att jag efteråt har svårt att veta om det är något jag upplevt på riktigt eller bara drömt.
Men drömmarna om Den Andre berättar jag inte om. Jag vill inte att han ska bli påmind, och det skulle vara alldeles för jobbigt att klä dem i ord. Det skulle inte gå.
Men fem år av dubbelspel och lögner, ömsom passionerat förhållande och ömsom försök till avståndstagande sätter sina spår. Förutom att det tagit tid för mig att hämta mig någorlunda känslomässigt, har det tärt enormt mycket på Maken. När det var som värst mådde han riktigt dåligt, hade konstant ont i magen och var väldigt stressad. Ett tag fick han utslag, som nässelfeber, på stora delar av kroppen, utan att det fanns någon påvisbar fysisk anedning. Det har gått över nu, som väl är. Han har fortfarande ofta migrän och spänningshuvudvärk. Jag vet inte om allt kan lastas på det som hänt, men jag kan inte hjälpa att jag känner mig skyldig.
Känslan av skuld får jag nog lära mig att leva med, antar jag.

Helt under isen

Inatt hade jag svårt att sova. Det värkte och bultade i ansiktet och gjorde ont i öronen. Idag ställde jag in mitt resande och sjukskrev mig för första gången på ... ja, det måste vara fem-sex år sedan jag blev opererad, och då var jag hemma en vecka efteråt. Jag kände att jag helt enkelt inte orkade någonting.
Idag har jag envist sköljt näsan med saltvatten och tagit det väldigt lugnt. Jag har lyssnat på bok. Nu är jag inne på Infiltratören av Lars Wierup. Den är riktigt intressant, lärorik.
Maken ringde precis och var på väg hem. Han frågade vad han skulle köpa med, och jag beställde rostbiff och en massa andra godsaker. Så ikväll ska vi mysa, äta gott och kanske kolla på film.
När man är under isen, måste man hitta sätt att smälta små hål så att man kan ta sig upp.

Att mogna som människa

Jag känner att jag har lärt mig något. Egentligen visste jag hela tiden, men nu kan jag säga att jag har erfarenhet, att jag vet vad jag pratar om. Och jag känner att jag har gått vidare.
Jag inser att det är själviskt och dumt att tro att lyckan finns i åtrån och den tillfälliga romansen. Verklig kärlek byggs upp mellan människor som respekterar varandra och som respekterar även andras rättigheter.
Det är omoget och själviskt att tro att man på nolltid kan bygga upp en sund relation till en relativt främmande människa enbart på fysisk attraktion. Det är grymt att ge utlopp för en tillfällig åtrå, som likt en pansarvagn kör över en ovetande partner vars hela liv och tillvaro satsats på ett förhållande, som kanske visar sig vara en lögn. Det är hänsynslöst att beröva någon sin hela tillvaro, där åratal av delad vardag, graviditeter, barn, gemensam historia, släktingar, semestrar och minnen, i ett ögonblick av sanning kan förvandlas till aska.

Dessutom finns det så många män, som aldrig har en tanke på att berätta för sin fru. De navigerar skickligt från den blomman till den andra, och blir hela tiden allt bättre på att få det att verka som om de är helt oskyldiga, att just du är den enda och första som de egentligen älskat osv. tills de tröttnar och hittar en nyare och mer spännande sort.

Jag vill aldrig någonsin mer vara en del av något sådant. Aldrig.

Jag läste en relativt ny blogg, och jag läste kommentarerna, och det fick mig att må illa. Dels därför att jag minns hur fantastiskt det var i början, och dels för att jag inser hur fel det blir med tiden. Oavsett hur det går. Så väldigt fel.


Ge mig arbetslust!!!!

Jag har ingen ork, ingen koncentrationsförmåga och känner mig helt urlackad. Förkylningen ligger som ett lock över min hjärnkapacitet och kreativiteten är trögflytande som sirap i kylskåp.
Vad ska jag göra????

Bästa sömnpillret

Jag måste erkänna att jag har börjat spela. Det har jag aldrig gjort förut. Visserligen inte om pengar. Det skulle jag aldrig göra. Men jag är fast ändå. Jag spelar Midas Mahjong på King.com, och det är det bästa sömnpillret man kan tänka sig. Efter ett par omgångar kan jag med stor möda knappt hålla uppe ögonen, och jag känner hur jag längtar efter att få gå och lägga mig.
Ett tips för alla som har svårt att komma i säng.

Motstod en frestelse

Jag pratade med Bleken idag. Han berättade om ett möte han varit på, där en diskussion uppstått, som berörde ett av mina områden och som jag borde varit involverad i om beslut skulle fattas eller rivas upp, som det gällde i det här fallet. Personen som tog upp frågan ville forcera fram ett beslut, men Bleken stod på sig och sa att de fick vänta tills jag kunde vara med. Det tyckte jag var bra gjort av honom.
Efteråt fick jag en enormt stark lust att prata med Den Andre. Det var som om jag bara måste diskutera frågan med honom. Men jag ringde inte. Istället frågade jagmig själv varför jag ville prata med honom. Jag kom fram till att jag saknar hans lugna sätt att få mig att se saker klart och i rätt perspektiv (när det gäller jobbet, alltså). Jag saknar honom. Mycket.
Men jag ringde inte.

Vem är du?

Förkyld igen. Fast den här gången känns det inte lika illasinnat som när jag hade halsfluss. Men rätt däckad är jag ändå.
Skönt att jag kan vara  hemma ett par dagar.
Jag har varit ute och promenerat en stund på förmiddagen. Det är varmt och vindstilla och solen lyser fram lite halvhjärtat genom molnen. Nere på stranden kunde jag se hur ett rådjur trippat fram, förmodligen i skydd av mörkret, och lämnat små förnäma spår efter sig i sanden.
Annars är det mest spår av tassar och skor som syns. Det finns distinkta avtryck från hårda tassar med vassa klor som skurit djupt i sanden. Sedan finns det mjuka avtryck från stora labbliknande tassar, där klorna knappt syns. Jag kan nästan se vad för sorts hund som sprungit där och hur den har sprungit, bara genom att se spåren.
Jag sätter mig ner och tittar ut över havet, lyssnar på vågorna mot strandkanten och känner doften av tång. Jag funderar över vilket sorts avtryck jag lämnar hos människor, och vad för storts människa jag skulle vilja vara egentligen. Eller vem jag är...
Brukar du också fundera över vem du vill vara? Eller vem du är?

Att flytta

Vi har bott i Huset vid havet i ett och ett halvt år. Vi trivs väldigt bra, även om det ibland är lite långt bort från allting att bo på landet. Vi har funderat på att flytta ibland, och har till och med varit och kollat in andra hus, men det har fallit på att vi inte har hittat något som kommer ens i närheten av att innebära samma livskvalitet.
Jag har introducerat Bleken i hur det fungerar med mitt pendlande och jobbande hemifrån vissa dagar, och i samband med det underförstått antytt att om han har några planer att ändra på hur det förhåller sig med den saken, kommer han inte att få det lätt. Han verkar acceptera det rätt bra.
I helgen har vi dock hjälpt Sonen och Sonhustrun att flytta. Jag flög direkt från jobbet på torsdag eftermiddag och stationerades i den nya lägenheten med att ta emot grejor och packa upp allting i köket. Dagen efter fortsatte jag med att packa upp och ställa in saker på rätt ställen, medan de andra städade klart och lämnade över den gamla lägenheten.
Jag målade om deras sovrum, till en betydligt sovvänligare varmgrå kulör, än den knallblå som var innan, och det blev riktigt bra. Det var roligt att vara där och greja, men idag, när vi kom hem ville jag bara sova. Jag är helt slut.

Jag har anlitat en ny medarbetare på nästan samma premisser som jag har, fast han bor ännu längre bort, Utrikes. Men det spelar ingen roll. Vi kan ha kontakt ändå via web och telefon, och träffas på de ställen vi råkar befinna oss på samtidigt. Den stora fördelen är att jag äntligen kan få avlastning på de mer krävande uppdragen. Den medarbetare som jag anlitat har mycket gedigen erfarenhet och internationellt erkänd expertis inom området, så nu kan jag luta mig tillbaka och koppla av.

RSS 2.0